Multifunctioneel Sportcomplex

De gemeente Valkenswaard bouwt aan een nieuw multifunctioneel sportcomplex 'De Wedert'. Het nieuwe sportcomplex bestaat uit een sporthal, een renovatie van het binnenbad en nieuwbouw kleedvoorziening, de instandhouding van het buitenbad, een centrale entree en bijbehorende horeca en inpassing van een fysiotherapiepraktijk. De planning is dat de nieuwe accommodatie in het eerste kwartaal 2019 opengaat. Het sportcomplex ligt direct naast Harba Lorifa.

Bron: Gemeente Valkenswaard

Home

Valkenswaard Wandelgemeente van het jaar.

Valkenswaard, 18 mei 2016

 

Valkenswaard Wandelgemeente 2016

De gemeente Valkenswaard is gekozen tot Wandelgemeente van het jaar 2016. Deze jaarlijkse verkiezing is georganiseerd door 'Te Voet', dé wandelkrant van Nederland. Wethouder Hetty Tindemans, (toerisme en recreatie en natuurbeleid), ontving vandaag de prijs, een bronzen beeld, uit handen van hoofdredacteur Frank Hamdorff. Dat vond plaats in het molenhuis van de Venbergse Molen, bij Natuurpoort De Malpie, een unieke locatie in Valkenswaard en startpunt voor allerlei tochten door de natuur. 
Voor 2016 waren naast Valkenswaard, de gemeenten Castricum en Ameland genomineerd. 


V.l.n.r. burgemeester drs. A. Ederveen, wethouder H. Tindemans, P. Moezelaar (voorzitter VVV Valkenswaard), A. Neijts (directeur Bosgroep Zuid Nederland), F. Hamdorff (hoofdredacteur Te voet, Wandelkrant van Nederland). Foto; Theo van Sambeek.

Winnende route; De ontdekking van De Malpie
Valkenswaard is uitgeroepen tot Wandelgemeente met ‘De ontdekking van De Malpie’. De wandelkrant omschrijft het natuurgebied en de route als volgt: “De Malpie is relatief klein, maar wel van een ongekende schoonheid. Bijzonder in vergelijking met veel heides in Nederland, is zijn natte heide. Je vindt er een ‘small five’ (zonnedauw, veenmos, veenpluis, beenbreek en klokjesgentiaan) aan plantjes die je op andere plaatsen niet zo snel tegenkomt. Kortom; De Malpie is een Must Walk!” 
De wandelroute is vanaf eind mei onder meer gratis te verkrijgen bij de VVV Valkenswaard en via de IZI-travel App. 

Uitgebreide wandelmogelijkheden 
Naast de Malpieroute, zijn er in en rondom Valkenswaard nog veel meer wandelmogelijkheden. Wandelaars kunnen kiezen uit een ruim aanbod van ommetjes, themawandelingen, lange afstandswandelingen en begeleide wandelingen.
Valkenswaard wordt omringd door een groot en gevarieerd natuurgebied, samengebracht onder de naam “De Groote Heide”. Dit beslaat maar liefst 6.000 hectare aaneengesloten en zelfs grensoverschrijdende natuur (tot ver in België), met bijna 500 kilometer aan wandelroutes en ruim 300 kilometer aan fietsroutes. Deze zijn met elkaar verbonden door een slim knooppuntensysteem. 

Breed vrijetijdsaanbod
Naast natuur beschikt Valkenswaard over een centrum met een gevarieerd winkelaanbod, diverse musea en volop horeca. Verder is de gemeente rijk aan evenementen. Denk bijvoorbeeld aan het Bloemencorso, het Vogelverschrikkerfestival en de Dakar preproloog. Daarnaast heeft Valkenswaard een ‘Paardenboulevard’, een concentratie van hoogwaardige paardensportbedrijven aan de zuidkant van de gemeente.

In haar Toekomstvisie streeft de gemeente ernaar om haar vrijetijdsaanbod verder uit te bouwen. Wethouder Hetty Tindemans: “Bij de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie van Valkenswaard werkt de gemeente nauw samen met horeca- en recreatie-ondernemers, verenigingen, stichtingen, evenementenorganisatoren en natuurlijk de VVV. De titel van Wandelgemeente 2016 biedt ons veel kansen om de ambitie van ‘groene leisure & pleasure gemeente’ verder inhoud te geven. 

In 2016 gaan we in elk geval als gemeente samen met deze partijen het wandelaanbod onder de aandacht van een zo groot mogelijk publiek brengen. Dat doen we onder meer door elke maand een andere wandeling te belichten.” 

 

 

Ad & Hanneke bij AperitiVOS

Ad en Hanneke waren dit voorjaar te gast bij de Valkenswaardse talkshow AperitiVOS. Ze vertelden over de overgang van Stayokay Valkenswaard naar Bosherberg & Hostel Harba Lorifa en de talrijke mogelijkheden die het voormalige jeugdherberg biedt voor sportgroepen, scholen en voor de lokale markt. Bekijk AperitiVOS hier met Ad en Hanneke vanaf 29.40 min.

Nieuwe eigenaar voor pand Stayokay Valkenswaard

Stayokay Valkenswaard verder als Bosherberg & Hostel Harba Lorifa


Ad van Veldhoven uit Valkenswaard heeft het pand waar Stayokay Valkenswaard gevestigd is gekocht. Daar opent hij op 1 april 2015 ‘Bosherberg & Hostel Harba Lorifa’. De nieuwe onderneming richt zich voor de overnachtingen onder meer op sportgroepen en schoolkampen. Daarnaast biedt het een gezellige ontmoetings- en recreatieplek voor jong en oud uit de directe omgeving.

De eerste plannen voor de aankoop ontstonden in mei 2014. “Ik wist dat het pand in de stille verkoop stond en ik zag direct mogelijkheden voor een mooie, deels nieuwe bestemming”, vertelt de 49-jarige Van Veldhoven. “Door de unieke locatie kun je veel meer bieden dan hoofdzakelijk overnachtingen.”

Minigolf

Harba Lorifa wil het terras, de bar en de feest- en vergaderzalen meer toegankelijk maken. In het budget is rekening gehouden om enerzijds het interieur en sanitair onder handen te nemen en anderzijds het buitenterrein aantrekkelijker te maken. Bovendien zijn er plannen dit voorjaar nog te starten met de aanleg van een minigolfbaan. De aanpassingen zullen in fases plaatsvinden. “De meeste werkzaamheden gebeuren in de wat rustigere periodes. Op 31 maart a.s. vindt de overdracht plaats en op 1 april a.s. worden de gasten die de dag ervoor bij Stayokay incheckten in Harba Lorifa wakker. Dat is wel bijzonder. We starten direct aan de vooravond van het hoogseizoen.”

Bosherberg en Hostel Harba Lorifa Valkenswaard
v.l.n.r.: Ad van Veldhoven, Marcelle van Vlerken en Hanneke Theus

Harba Lorifa

In de plannen die gemaakt werden was de naam vrij snel duidelijk. In de beginjaren was in het pand Jeugdherberg Harba Lorifa gevestigd. Voor veel mensen uit Valkenswaard nog steeds een begrip. De naam werd ontleend uit het officieuze volkslied van Noord-Brabant over De Hertog Jan van Brabant.

Horecaervaring

Van Veldhoven is relatief onbekend met het horeca vak. Voorheen ontwierp hij wel interieurs voor diverse horecagelegenheden, maar van beroep is hij inkoper. De dagelijkse operationele leiding van Harba Lorifa komt in handen van Hanneke Theus. “Hanneke heeft veel horecaervaring en werkte bovendien drie jaar bij Stayokay. Als eindverantwoordelijke houd ik me samen met mijn vriendin, Marcelle van Vlerken, die als marketing- en communicatiemedewerker werkzaam is bij een bedrijf in Vessem, vooral achter de schermen bezig met het beleid en de strategie. Ik heb er alle vertrouwen in dat wij met elkaar en met het team een succes maken van de nieuwe weg die we met Harba Lorifa inslaan.”